Wolfgang lässt schön grüßen

üben, üben, üben

Prästkrage

Prästkrage
Leucanthemum vulgare Lam.

Vetenskapliga synonym: Chrysanthemum ircutianum (DC.) Turcz., C. leucanthemum L., Leucanthemum ircutianum DC., L. praecox (Horvatic) Horvatic
Svenska synonym: kragblomma, vanlig prästkrage

Prästkrage (Leucanthemum vulgare, tidigare Chrysanthemum leucanthemum) är en blomma som har vita kronblad och gul mitt som sitter på ett långt skaft på vilket det växer små blad. Den kan bli upp till 7 decimeter hög. Prästkragen är flerårig. Den är Skåneslandskapsblomma.

Leucanthemum-vulgare01.jpg

Prästkragens blomkorg har två slags blommor:

  • Mittblommorna (även diskblommor[1]) är tätt förenade som till en gul kokard (de bildar tillsammans en skiva). Deras beståndsdelar är en rörformig (eller trattformig) blomkrona med fem flikar, fem rörformigt sammanvuxna ståndarknappar och en pistill med två märken. De är således tvåkönade och har samma byggnad som hos kardborre, men saknar blomfoder.
  • Ytter- eller kantblommorna utgör det som liknar kronblad. Kantblomman har kronbräm som är utdraget i form av en tunga mot korgens periferi och saknar ståndare. Den är alltså en honblomma. Eftersom kantblommorna utgår som “strålar” från skivan har de också kallats “strålblommor”. De mycket små blommorna samverkar till en rik och lysande blomställning. De har också en arbetsfördelning i korgen mellan de pollenalstrande mittblommorna och de stora, lysande men pollensaknande kantblommorna. De tunglika blomkronornas vita bräm har tre små flikar i spetsen, och brämet är alltså ofullständigt (ensidigt) utvecklat, eftersom femtalet råder i övrigt. Holken liknar en grund skål av tegellagda fjäll. Frukterna är små och har den egenskapen att de redan vid lätt fuktighet blir slemmiga på en viss del av sin yta och därigenom fastklibbas vid jorden där de fallit
Leucanthemum vulgare 'Filigran' Flower 2200px.jpg

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.

%d Bloggern gefällt das: